Bel ons

+32 9 336 39 42

We vertellen u graag meer

Security speelt een belangrijke rol in de discussies rond de keuze tussen on-premise en cloud oplossingen.

In onze observatie wordt de on-premise variant vaak als de wat veiliger optie beschouwd. Simpelweg vanwege de nabijheid van die gegevens en het idee van controle. Een interessante vraag is natuurlijk of die veronderstelling juist is en hoe de realiteit van vandaag eruit ziet. Kortom: waar is uw ERP, CRM of eender welke data het veiligst; in uw eigen datacenter of in een private of public cloud?

Databeveiliging krijgt tegenwoordig veel aandacht. En dat is terecht omdat er veel partijen zijn die er belang bij hebben jouw gegevens in te zien, te controleren of zelfs te gijzelen. In de huidige zeer concurrerende markten worden organisaties om verschillende redenen dus gedwongen om super voorzichtig met hun gegevens om te gaan.

Dus waar zijn uw waardevolle gegevens het veiligst? Laten we deze vraag onderzoeken vanuit een traditionale on-premise situatie. Het eerste onderwerp om aan te denken is het niveau van professionaliteit dat je nodig hebt. Hackers worden in hoog tempo steeds geavanceerder, dus jouw professionaliteitsniveau moet ook blijven stijgen. Idealiter zijn jullie deze hackers altijd een stap voor.  Hoe diepgaand is deze interne kennis?

Het tweede onderwerp is de breedte van kennis en ervaring. In welke mate is een KMO in staat om alle applicaties, databases, besturingssystemen en rapportagetools te dekken die uw organisatie vandaag de dag gebruikt? 

Een derde onderwerp is de fysieke toegang tot jullie servers. Hoe accuraat is het toegangsbeheer tot  bv. de serverruimte? Hoeveel verschillende mensen hebben toegang? Heb je enig idee wat collega's en externe leveranciers in deze kamer uitvoeren? 

En tot slot audits. Hoe vaak par jaar laten jullie een professionele audit uitvoeren? Geleverd door een extern bedrijf dat jullie vertelt waar de zwakke plekken in de beveiligingsstrategie zijn. En hoe nauwkeurig zijn jullie in het opvolgen van deze adviezen?   

Ruwe schattingen geven aan dat zo’n 40 procent van alle bedrijven die on-premise oplossingen gebruiken, geen dagelijkse back-up van hun gegevens maken. 

In 2020 won Microsoft het imposante Joint Enterprise Defense Infrastructure-contract dat werd gegund door het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Waarschijnlijk een van de organisaties die betrouwbaarheid het hoogst in het vaandel heeft staan van alle organisaties wereldwijd. En die dus ook het meest te verliezen heeft! Dit cloud gebaseerde contract zou de nervositeit weg kunnen nemen dat bij veel bedrijven nog steeds leeft over beveiliging in de cloud. Microsoft heeft 3.500 cyber-security ingenieurs in dienst en investeert $ 1 miljard per jaar aan cyber beveiliging.

Als Harmonize It adviseren we aldus private of public cloud. Private cloud via een professionele partner biedt je wel de zekerheid met betrekking tot een up to date back up strategie, het tijdig installeren van (security gerelateerde) patches voor het operating systeem, SQL Server en dergelijker. Een professionele partner heeft wel de bandbreedte om zijn personeel te scholen en zich zo te organiseren dat ze de laatste trends kunnen volgen.