Bel ons

+32 9 336 39 42

We vertellen u graag meer

Benieuwd wat er nieuw is in deze laatste versie? Misschien toch even iets over de naam. Het is misschien wel de voorlaatste keer dat we de naam NAV en een versienummer (jaartal) zien. Er komt hoogst waarschijnlijk nog een Microsoft Dynamics NAV 2018 R2, maar dan wijzigt de branding en wordt het … iets anders.

Géén Tenerife, das uiteindelijk slechts een projectnaam, maar iets anders. De core blijft uiteraard NAV, maar de naamgeving gaat op termijn door de (Microsoft) marketing molen. Maar goed, wat is er nieuw in NAV 2018?

Here we go.

 

Setup & Extensions

Eén entry punt waar je alle setup kan terug vinden. Log je aan met de Business Manager of met het Accountant rolcentrum, dan kan je nu alles setup op 1 plaats terugvinden. Vanuit de pagina klik je door naar de respectievelijke setup.

 

Taken

Registreer taken voor jezelf of voor anderen. Periodieke activiteiten om data op te schonen zijn voorzien.

 

Werknemer Ledger Entries

Een nieuw ‘boekingstype’ werknemer werd toegevoegd. Een boeking van het type werknemer maakt dan ook een werknemer ledger entry aan. Vanuit het betalingsjournaal kan je betalingen aan werknemers boeken. Betalingen kan je afpunten aan deze records.

 

Afbeeldingsanalyse

Door in te haken op Microsoft Cognitive Services (Computer Vision API) kan je plaatjes van contactpersonen en artikelen analyseren. Denk aan scenario’s zoals je leeftijd of het geslacht van een foto van een persoon inschatten of attributen van artikelen met behulp van foto’s bepalen, die dan weer gekoppeld kunnen worden met een webshop. Beetje toekomstmuziek mag wel af en toe ;-)

 

Power BI Reporting

Een nieuwe Power BI control werd ontwikkeld die nog beter data inzichten geeft in functie van de context in NAV 2018. Uiteraard moeten NAV en Power BI eerst worden gekoppeld. Daarna kan je nu dus in functie van waardes binnen NAV het rapport automatisch laten aanpassen. Denk aan een verkoop analyse per product die zich aanpast in functie van de klanten record waarop je klikt.

 

Integratie Dynamics NAV 2018 met Dynamics 365 voor Sales

Dynamics 365 voor Sales? Het resultaat van een (correct) hersenspinsel van Microsoft marketeers. De insteek is applicaties meer functioneel te benoemen i.p.v. technisch. The app formerly known as Dynamics CRM met andere woorden. SFA of Salesforce automation met nog andere woorden. De setup laat je toe om eenvoudig en betrouwbaar entiteiten (tabellen) met elkaar (gefilterd) te koppelen:

 • Verkopers in de organisatie
 • Artikelen
 • Klanten
 • Verkoop orders
 • Artikel beschikbaarheid
 • Eenheden
 • Valuta
 • Facturen

 

Synchroniseren van leveranciers met Lexmark OCR

OCR voor het inlezen van verkoopfacturen kan je al enige tijd instellen in Dynamics NAV. Het product is nog niet zo krachtig als een Document Capture van Dime of een Signup van Exflow, echter stap voor stap brengt men toch verbeteringen aan deze gratis dienst. Nu is er bv. een extra optie om je leveranciersbestand met Lexmark te delen zodat de herkenning op dat punt een stuk beter wordt. Immers door de leveranciersgegevens te delen kunnen extra attributen zoals BTW nummer of adres door het systeem worden gebruikt om in een verbeterde herkenning te voorzien.

 

Voorgeconfigureerde Excel rapporten

Via de ribbon hebben Business Managers en de Boekhouder (role center) toegang tot Excel sjablonen. Dynamics NAV rapporten die meteen hun output kennen in Excel met andere woorden.

 

Bulk boeken van orders, facturen, credit nota’s

Selecteer de records die je wil boeken, en boek ze. Kon vroeger eigenlijk ook al maar werd handiger en gebruiksvriendelijker.

 

Intrastat rapportering

In Dynamics NAV 2018 kan je nu standaard waarden meegeven aan standaard inkoop en verkoop documenten, net als aan retour orders voor deze transacties. Daarenboven toont NAV je nu voor welke documenten je nog correcties moet maken in functie van je Intrastat rapportering.

 

Andere

Er zijn nog wel wat andere interessante functies en features, echter minder relevant voor de Belgische markt:

 • Opzoeken van adres gegevens in functie van de post code (UK)
 • Facturering van boekingen via Office 365
 • Eenvoudige migratie vanuit QuickBooks

 

Nog verder in de toekomst kijken? Nog verder kijken, niet alleen m.b.t. Dynamics NAV 2018 maar ook andere Dynamics producten. Neem dan een kijkje op deze site.