Bel ons

+32 9 336 39 42

We vertellen u graag meer

REACH en uw ERP

REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) is een raamwerk van regels om de risico’s van chemische stoffen te beperken. Om dat te bereiken borgt REACH dat chemische stoffen worden geregistreerd, worden geëvalueerd en beoordeeld op hun mogelijk schadelijke eigenschappen.

Bedrijven zijn verantwoordelijk

Bedrijven hebben in het kader van REACH een grote verantwoordelijkheid gekregen. Zo moet de fabrikant of importeur van een stof die in Europa wordt geïntroduceerd, deze laten registreren. Deze hele procedure wordt samen met de andere betrokken bedrijven doorlopen. Deze zogeheten ‘registranten’ dienen gezamenlijk een registratiedossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Uitwisseling van informatie door de hele bedrijfsketen

Informatie over chemische stoffen moet via de veiligheidsbladen aan anderen worden doorgegeven. Want ook de bedrijven verder in de keten krijgen met REACH te maken. Zij moeten onder andere checken of de wijze waarop zij de stof gebruiken, past binnen de afgesproken kaders (o.a. de blootstellingscenario’s) en melding maken van eventuele afwijkingen daarvan. Dit betekent dat er met betrekking tot REACH intensieve communicatie kan zijn tussen de verschillende partijen in de keten. Van fabrikant tot importeur en zelfs downstream gebruikers.

Zware eisen vanuit de regelgeving aan uw ERP

Binnen chemische bedrijven is het beheer van documenten die betrekking hebben op REACH zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsbladen waarvan u voor ieder chemisch product de actuele versie in de juiste talen beschikbaar moet hebben en naar de juiste bedrijven en contactpersonen moet kunnen distribueren. Dat alles maakt dat bij chemische producten de eisen op het gebied van bijvoorbeeld documentbeheer en workflow management, de functionaliteit van standaard ERP pakketten overstijgt.

ChemDis zorgt voor een oplossing

Daarom werkt Harmonize It met ChemDis. Deze add-on vult de Dynamics functionaliteit aan met specifieke mogelijkheden voor de ondersteuning van chemische bedrijfsprocessen. Naast de specifieke eisen op het gebied van regelgeving en REACH, kunt u daarbij denken aan de distributie van veiligheidsbladen (Safety Data Sheets). Maar ook aan het bewaken van de marge in de productie- en distributieprocessen, het formulebeheer en het volgen en beheren van de goederenstromen.

Onze consultants integreren ChemDis met uw bestaande of nieuwe Dynamics ERP implementatie. U beschikt daarmee over een ERP oplossing die volledig is voorbereid op de strenge regelgeving binnen de chemische sector.