Bel ons

+32 9 336 39 42

We vertellen u graag meer

Competitiviteit en regelgeving in de chemie

Tijdens onze ERP implementaties zien we heel vaak dezelfde uitdagingen terug komen: competitiviteit en regelgeving. Regelgeving of compliance gaat over SDS, Dangerous Goods Declarations, REACH, CLP en lot track & trace.

Rond competitiviteit spreekt het voor zich dat er een groot aantal elementen zijn die niks met IT te maken hebben. In Cefic rapporten zien we dat dat Europa qua sales nog 17% marktaandeel heeft in 2013, terwijl dit 20 jaar eerder nog 32% was. Slimme mensen deden onderzoek naar het waarom en kwamen tot de vaststelling dat R&D, energieprijzen, wisselkoersen en arbeidskosten aan de basis liggen.

Het gegeven competitiviteit is dus helemaal niet nieuw en ook wij moeten en kunnen daaraan meehelpen. IT moet en kan ook helpen door een aantal dingen beter te organiseren.

Dagelijks zetten we ons hard in zodat we kunnen voldoen aan de vragen van onze klanten. We maken betere producten, we zorgen voor nog correctere leveringscondities, we bewaken de veiligheid en de gezondheid van onze werknemers en de omgeving, we zorgen voor innovatie, we spannen ons keihard in om te voldoen aan een steeds complexere regelgeving en administratieve verplichtingen.

ERP voor de chemie

Een performant ERP systeem, wat niet louter zorgt voor de afhandeling van aan- en verkooporders en het bijhouden van uw voorraad, maar afgestemd is op deze specifieke sector moet er voor zorgen dat:

  • U een duidelijk beeld hebt op reële marge waarmee u werkt, order per order, rekening houdend met alle mogelijke logistieke kosten.
  • Creert zowel voor aan- als verkoop de transportopdrachten.
  • De distributie van MSDS’en automatisch gaat. U verkoopt een product en de juiste MSDS komt bij de juiste persoon en op tijd aan.
  • U kwaliteit levert aan uw klanten, dus ook Quality control maakt integraal deel uit van uw ERP oplossing.
  • Formules en recepturen kan beheren
  • Voldoet aan de wettelijke verplichtingen eigen aan de sector: Reach limieten, de Seveso wetgeving, ADR verplichtingen, Vlarem.
  • U via EDI ook een efficënte communicatie heeft met de logistieke dienstverlener

CMR en Seveso

Een performant ERP systeem evolueert ook van het traditioneel logge IT systeem, naar taak specifieke apps die je op eender moment van de dag, vanop eender welk toestel vanop elke plaats kan gebruiken.

Samenvatting

Samenvattend hebben we het over een aantal uitdagingen die chemische distributeurs en chemische producenten elke dag ervaren: competitiviteit en regelgeving. Marges onder controle houden en de tools hebben om er met de neus op te zitten, backoffice optimalisatie enerzijds en anderzijds de nodige informatie in je ERP tool hebben zodat ook het documenten en compliance of regelgeving luik van de processen efficiënt en effectief verlopen. Een ERP oplossing geoptimaliseerd voor de chemische distributie en productie kan een aantal van deze uitdagingen kan omvormen tot voordelen t.o.v. collega’s.